fredag 8 februari 2019

Börja smått och avsluta stort!

Uppgiften kändes för mig i början övermäktig – att spara stora delar av min lön månad efter månad för att flera år, troligtvis decennier, senare kunna skörda det jag sått. Men jag tänker att jag ska bli miljonär långsamt och att livsstilen Sparsamheten ska vara den sköna resan på väg mot målet.

Skaffa dig en kappsäck full med pengar!


Men allt börjar med att vilja och komma igång. Tänkte därför ge några förhoppningsvis inspirerande räkneexempel på hur vissa val i livet kan ge en rejäl skjuts över tid.

I exemplen nedan utgår jag ifrån att en person befinner sig i 50 årsåldern och vill börja spara till sin pension för att få guld på tillvaron. Vi utgår också ifrån att personen för varje sparad krona investerar dem i börsen och får en avkastning om cirka 8 procent per år. Anledningen till att jag väljer en person i 50 årsåldern är för att de som läser denna blogg och är unga ska se vad de kan åstadkomma om de börjar redan nu och de som faktiskt är omkring 50 år ska se vad aktiva val kan leda till.

1.     Exempel ett: Nu är du 50 år. Du har sparat lite pengar på banken, byggt upp din lön till över medellönen för en Svensson och det är väl dags att unna sig en bil som den skäggiga gubben i volvoreklamen har? Din häftiga lön täcker väl kostnaden gott och väl? En ny bil! Luktar gott! Det är fräscht! Det är vad man ska ha! Du slår till och köper en bil till priset av 230 000 kronor. Enligt Motormännens Riksförbunds bikostnadskalkyl från 2012 så räknar de med att en person som kör en bil 1 500 mil per år med en bensinkostnad på 14:50 kronor/liter betalar i snitt 3 460 kronor/månad för den bilen. Då är bensin, service, underhåll, tillbehör, däck, garageplats, försäkring, skatt och besiktning inräknat. Det är inte inräknat eventuella p-böter, parkeringsavgifter och den korven du köper på Statoil när du tankar. Eller den ränta du betalar om du mot alla sunt förnuft tar ett lån för att finansiera köpet av din bil. I vilket fall – du unnar dig detta när du är 50 år gammal. MEN hade du istället satt in grundbeloppet på 230 000 kronor och månadskostnaden för bilen på börsen de 15 åren till pensionen hade du haft 1 947 143 kronor till din pension! Det är ju inte klokt! Plus att dina barnbarn skulle älska dig för den miljöhjälte du var när du sa nej till bil i 50-årsåldern och istället för att sätta gasplattan i botten och döda alla söta isbjörnar så valde du, YES du Mr. Superhjälte, att rädda vår planet!

2.     Exempel två: Istället för att äta ute varje dag till en kostnad av 80 kronor per lunch lagar du nyttiga matlådor som är inspirerade av bloggen portionen under tian (https://undertian.com/). Därmed sparar du 70 kronor per dag och du skiter också i take-away på helgen för det är bara inbillning att man är värd att slösa bort sina pengar på dyr mat. Laga god mat istället! Det är kul och nyttigt! Vid detta beteende sparar du cirka 2 129 kronor per månad som du sätter in på börsen. Vid pension har du då cirka 749 177 kronor liggandes på kontot och en bättre hälsa. Bara tänk vad detta skulle göra under en livstid!

3.     Exempel tre: Oh la la la! Det är skatteåterbäring och staten delar i snitt ut 30 miljarder kronor till 3,7 miljoner svenskar. Det blir i snitt 8 000 kronor per person. Visst, det är väl sällan en person får 8 000 kronor per år, men över en livstid blir det en hel del pengar och för matematikens skull håller vi oss till snittet. Du hör på jobbet och bland bekanta att de köper första bästa biljett på kryssningar till baltstaterna och tänker att du inte vill missa! Men stopp! Nu ska du tänka! Om du istället investerar pengarna på börsen så kan du när du är pensionär se att du istället har 234 360 kronor! Och medan dina bekanta vid 65 års-ålder fortfarande åker på dessa färjor så bokar du din lilla biljett till soliga New York och njuter av en iskall cocktail på en rooftop-bar efter en musikal i världsklass! Om det nu är ditt intresse att resa… 

Så! Vissa val är enklare än andra. Det bästa är såklart att aldrig vänja sig vid en dyr konsumtionsvana eftersom vanor är så plågsamma att slå ihjäl. Jag vet – jag har gjort det. Men den slutliga klämmen kommer i slutet av detta stycke – för alla som känner till ränta-på-ränta vet att tid och avkastning är det viktigaste för att bygga upp en stor portfölj. Gör du alla dessa val så sparar du i snitt 6 255 kronor/månad. Låter du de pengarna arbeta för dig från 50 års ålder och om du låter bli att köpa en ny bil som du egentligen inte behöver så kommer du vid din 65 årsdag titta ner i din säck av pengar och se 2 930 680 svenska enkronor. De ligger bara där och säger ”Hej farbrorn! Kom hit. Titta närmre. Kolla vad vi har skapat åt dig, vi har förökat oss!”.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar